

"Ook bij dementie proberen we mensen regie over eigen leven te geven"
Eerstverantwoordelijk verzorgende Joke Veldkamp werkt binnen verpleeghuis Guisveld op een afdeling waar mensen met dementie wonen. Eerder zorgde ze al voor mensen met lichamelijke aandoeningen, maar: “de dementiezorg vind ik het mooist. Natuurlijk zie je dat mensen met dementie vaak achteruitgaan. Maar ik vind het fijn om bij te dragen aan dat wat er nog wél is. Ik vind het belangrijk dat zij nog wél meetellen.”
Zorg en aandacht voor mensen met dementie en hun familie
Als eerstverantwoordelijk verzorgende biedt Joke ook een luisterend oor aan de familieleden en mantelzorgers. “Voor mensen met dementie staat het leven opeens op z’n kop, wanneer ze naar een verpleeghuis verhuizen. Maar dat geldt ook voor de familieleden en mantelzorgers. Zij dragen hun kostbaarste bezit – hun partner, vader of moeder – opeens over aan ons. Toegegeven, zo goed als thuis wordt het waarschijnlijk nooit, maar we doen wel ons best.”
“Op de eerste dag neem ik bijvoorbeeld uitgebreid de tijd om hen uit te leggen wie ik ben, hoe alles werkt en wat ik voor hen kan betekenen. Ook laat ik familieleden en mantelzorgers graag meer vertellen over wie hun partner, vader en moeder is. We maken een soort van levensloop en we nemen de dagelijkse gewoontes door.”
Rekening houden met de geschiedenis en gewoontes van bewoners
“Wil de dementerende partner het liefst met de voornaam worden aangesproken? Houdt iemand van tuinieren of breien? Is iemand een langslaper? En wat is de favoriete maaltijd van vader of moeder? We leggen het allemaal vast en houden er in de zorg zoveel mogelijk rekening mee.” Na zes weken spreken de eerstverantwoordelijk verzorgde en de familie nogmaals met elkaar. “Hoe staat het er nu voor met de zorg? En kunnen we nog iets aanpassen?”
Dat Joke en haar collega-helpenden, -verzorgenden en -verpleegkundigen graag een stapje extra zetten voor bewoners en familie, blijkt wel uit de dankbare reacties die ze regelmatig van familieleden krijgen.
Een bijzonder cadeau als bedankje
Joke: “Bij verpleeghuis Guisveld zorgen we er graag voor dat mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven behouden – ook al is dat met dementie niet altijd even vanzelfsprekend. Dochters van een bewoonster hadden ons verteld dat hun moeder er graag goed verzorgd uitziet en make-up draagt. Toen de dochters hun moeders bezochten en zagen hun moeder er tiptop bijzat, was dat een pak van hun hart. Ze zeiden: ‘Ze is bij jullie in goede handen’.”
Om hun dankbaarheid kracht bij te zetten, schonken de dochters een CRDL (spreek uit: kredel) aan de afdeling waar Joke werkt: “Het is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Zo kun je toch in contact staan met mensen met dementie voor wie communiceren niet meer zo vanzelfsprekend is. We zijn blij dat behalve mevrouw ook alle andere bewoners met dementie hiervan kunnen genieten.”